Onderzoeksgroep Herstel & Verslaving – Vakgroep Orthopedagogiek // Universiteit Gent
Call us
In de kijker
Neem deel aan de Vlaamse Leven in Herstel-vragenlijst 2022: Het leven in herstel van mensen die een probleem met alcohol en/of drugs hadden

We zijn op zoek naar deelnemers voor een grootschalig onderzoek naar de ervaringen van mensen die in herstel zijn of hun leven hebben veranderd. Aan de hand van een korte online vragenlijst willen we bijleren over jouw traject en herstel, om dit vervolgens beter te kunnen ondersteunen. Jouw ervaringen en inzichten kunnen anderen met een verslaving helpen! Heb je interesse in dit onderzoek? Klik dan hieronder voor de volgende stap:
korte info over de vragenlijst
neem meteen deel aan de vragenlijst


De vragenlijst

Problematisch alcohol- en/of drugsgebruik is een fenomeen dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Hoewel een ernstige verslaving vaak jarenlang duurt, wijzen verschillende studies erop dat herstel van een verslaving eerder regel is dan uitzondering. Er is veel gekend over de kosten van problematisch alcohol- en/of druggebruik, maar weinig over wat herstel of groei precies inhoudt.

In juni 2022 start er daarom een grootschalig onderzoek aan de Universiteit Gent naar herstel van alcohol- en/of drugproblemen in Vlaanderen. We namen in 2018 al eens een andere versie van deze vragenlijst af, maar we willen nu een grotere groep bereiken en we richten ons in tegenstelling tot 2018 ook op verslaving van alcohol (zie  Video-update over onderzoek naar herstel bij drugsverslaving – IVO voor de resultaten uit 2018). 

Aan de hand van een beknopte vragenlijst willen we bijdragen aan een beter begrip van herstel vanuit het perspectief van direct betrokkenen, om aldus hun herstelproces ook beter te kunnen ondersteunen. Zo willen we zicht krijgen in het leven van personen die in herstel zijn, wat er bij hen verandert en welke hersteltrajecten er worden gevolgd. Op het einde van de vragenlijst kunnen deelnemers hun contactgegevens achterlaten voor verder diepgaand onderzoek, bijvoorbeeld aan de hand van interviews.

In deze studie wordt de term ‘herstel’ gebruikt om een persoonlijk proces van verandering te beschrijven. Het kan zijn dat je jezelf niet als in herstel ziet. Waar het voor ons over gaat, is dat je je leven betekenisvol hebt veranderd. We zouden dus graag van jou horen, los van of je gebruik hebt gemaakt van hulpverlening of jezelf als ‘in herstel’ beschrijft. Gestopt zijn met gebruik is geen voorwaarde.


Wie kan deelnemen aan deze studie?

Iedereen die van zichzelf vindt dat hij/zij problemen met alcohol- en/of druggebruik heeft gehad en zichzelf ziet als iemand die MINSTENS 3 MAANDEN in herstel is, en MINSTENS 18 JAAR OUD is, wordt aangemoedigd om deel te nemen aan deze vragenlijst.

Indien je anderen kent die geïnteresseerd zouden zijn om deel te nemen aan dit belangrijke project, nodigen we je vriendelijk uit om de link naar de vragenlijst ook met hen te delen en hen aan te moedigen om deel te nemen.


Wat zal er van mij worden gevraagd wanneer ik toestem deel te nemen aan deze studie?

Er zal gevraagd worden om een online-vragenlijst in te vullen via de website van dit project. Het invullen van de vragenlijst duurt gemiddeld 20 minuten. We beginnen met gesloten vragen, maar laten op het einde ook ruimte om zelf antwoorden te formuleren.


Vertel over je herstel

Momenteel voeren wij een campagne om de vragenlijst onder de aandacht te brengen. Het is namelijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun ervaringen over leven in herstel met ons delen. De campagneslogan luidt 'Vertel over je herstel'.

          

naar de vragenlijst

Wat als ik nog vragen heb?

Aan het begin van de vragenlijst wordt er een uitgebreider informatiedocument voorzien over uw privacy en de gegevensverwerking. Om deel te nemen aan de studie, dient u zich daarmee akkoord te verklaren. Mocht u verder nog vragen hebben over deze studie en uw rechten als deelnemer aan het onderzoek of wilt u problemen melden die u heeft ondervonden in verband met het onderzoek, neem dan contact op met:


Florian De Meyer
Faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen
Vakgroep Orthopedagogiek
E-mail: herve@UGent.be
Gsm-nummer: 0478/963188

Onderzoeksgroep

Herstel & Verslaving

Vakgroep Orthopedagogiek

Website by COMCOMR
edit afsluiten