Onderzoeksgroep Herstel & Verslaving – Vakgroep Orthopedagogiek // Universiteit Gent
Call us
In de kijker
Fotoverhalen van en door vrouwen in herstel van een drugverslaving
De prachtige foto’s die je op deze website terugvindt, zijn gemaakt door vrouwen in herstel. Ze maakten deze foto’s als onderdeel van een Photovoice-project, dat deel uitmaakte van het internationaal Recovery Pathways (REC-PATH) onderzoek. Photovoice is een onderzoeksmethode waarbij deelnemers in gesprek gaan en ervaringen delen aan de hand van door hen gemaakt en gekozen beeldmateriaal. In dit onderzoek vroegen we acht vrouwen met een verleden van illegaal middelengebruik om hun herstelverhaal in beeld te brengen en wat hen daarbij geholpen heeft. Dit resulteerde in tientallen zeer persoonlijke en erg artistieke foto’s, die we verzamelden in een uniek fotoboek, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Van april tot eind oktober 2022 loopt er hierover ook een fototentoonstelling in het Museum Dr. Guislain in Gent.

De foto's en verhalen tonen hoe ‘in herstel zijn’ een ingewikkeld web is van individueel, sociaal en maatschappelijk herstelkapitaal, dat vorm krijgt tegen de achtergrond van heersende verwachtingen en idealen over schoonheid, vrouw-zijn, moederschap en verslaving. Vier centrale thema’s komen in de foto’s naar: (1) (Her)opbouwen van mijzelf; (2) Ontwarren van wat het echte leven en verslaving inhouden; (3) (Opnieuw) verbonden raken; en (4) Toekomstperspectieven realiseren.

Dit fotoproject werd gerealiseerd door Tijs Van Steenberghe en Jessica De Maeyer van het EQUALITY//ResearchCollective van de HoGent, in samenwerking met de onderzoeksgroep Herstel & Verslaving van de UGent.

Onderzoeksgroep

Herstel & Verslaving

Vakgroep Orthopedagogiek

Website by COMCOMR
edit afsluiten