Onderzoeksgroep Herstel & Verslaving – Vakgroep Orthopedagogiek // Universiteit Gent
Call us

Blog

Blog

Agenda
Doctoraatsverdediging Aline Pouille

Op 18 september om 10u is het de openbare doctoraatsverdediging van Aline Pouille. Haar onderzoek exploreert herstel van een middelenproblematiek bij personen met een migratieachtergrond vanuit een analyse van geleefde ervaringen. De verdediging vindt plaats in het Museum Dr. Guislain, met aansluitend een receptie. De voertaal is Engels. Wie er graag bij wil zijn kan zich tot 11 september registreren via volgende link: https://event.ugent.be/registration/PouilleAline

Agenda
Doctoraatsverdediging Florien Meulewaeter
Op maandag 11 september verdedigt onze collega Florien Meulewaeter haar doctoraatsonderzoek getiteld growing up in the context of parental substance use: lived experiences of parents and adult children', in het Pand in Gent. 

Afscheid van een herstelpionier: Freya Vander Laenen (1972-2023)


Met verslagenheid en droefheid, maar met veel warme en inspirerende herinneringen nemen we afscheid van professor Freya Vander Laenen, hoofddocent Criminologie aan de Universiteit Gent. Freya was sociaal werker en criminologe en behaalde een doctoraat in de criminologie. Sinds 2008 was ze aangesteld als lesgever in de opleiding Criminologie en ze doceerde er onder meer de cursussen Forensisch Welzijnswerk en Drugsfenomenen. Haar onderzoek richtte zich vooral op jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties (omwille van een psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of maatschappelijke uitsluiting) die in contact komen met politie of justitie.


Publicatie
Interne motivatie grootste struikelblok voor herstel van drugsverslaving tijdens de COVID-19 pandemie

De coronapandemie heeft een grote impact gehad op samenlevingen en individuen over de hele wereld. Een nieuwe studie van Tilburg University, in samenwerking met Onderzoeksinstituut IVO en op basis van het eerdere REC-PATH onderzoek waar we aan deelnamen, zoomde in op terugval in problematisch alcohol- en drugsgebruik tijdens de pandemie. De onderzoekers vonden dat tijdens de pandemie met name lage intrinsieke motivatie om nuchter te blijven een struikelblok was voor mensen herstellende van verslaving.

In de kijker
Herstelcollege “Rat Hell to Rat Park” door Dave Higham
Op woensdag 29 maart 2023 gaf Dave Higham het allereerste herstelcollege aan de Universiteit Gent. Een herstelcollege (‘recovery college’) is een manier om herstel van verslaving meer zichtbaar en bespreekbaar te maken en om mensen in herstel, naasten en praktijkwerkers waardevolle ervaringen en inzichten aan te reiken. Het college werd opgenomen.
In de kijker
Leven in Herstel Vlaanderen 2022: Opvallende resultaten
We zagen al een aantal opvallende resultaten op basis van de eerste antwoorden op de Leven in Herstel-vragenlijst. Er namen tot nu toe 224 mensen deel. We lichten hier een aantal resultaten toe.
In de kijker
Fotoverhalen van en door vrouwen in herstel van een drugverslaving
De prachtige foto’s die je op deze website terugvindt, zijn gemaakt door vrouwen in herstel. Ze maakten deze foto’s als onderdeel van een Photovoice-project, dat deel uitmaakte van het internationaal Recovery Pathways (REC-PATH) onderzoek. Photovoice is een onderzoeksmethode waarbij deelnemers in gesprek gaan en ervaringen delen aan de hand van door hen gemaakt en gekozen beeldmateriaal.

Onderzoeksgroep

Herstel & Verslaving

Vakgroep Orthopedagogiek

Website by COMCOMR
edit afsluiten