Onderzoeksgroep Herstel & Verslaving – Vakgroep Orthopedagogiek // Universiteit Gent
  • -
  • nl
  • -
  • en
Call us

Foto's op deze website

Photovoiceproject - Recovery Pathways

Wij zijn enorm dankbaar dat we onze website mochten illustreren met sprekende beelden die zijn gefotografeerd door vrouwen in herstel. Ze maakten deze foto’s als onderdeel van een Photovoice-project, dat deel uitmaakte van het internationaal Recovery Pathways (REC-PATH) onderzoek. De verhalen achter de foto's ontdek je hieronder.
De verschillende foto's en verhalen tonen hoe ‘in herstel zijn’ een ingewikkeld web is van individueel, sociaal en maatschappelijk herstelkapitaal, dat vorm krijgt tegen de achtergrond van hedendaagse ideeën en verwachtingen over schoonheid, vrouw-zijn, moederschap en middelengebruik. Zoals uit de foto’s en beelden blijkt, is photovoice een heel krachtige methode gebleken om de onderling verbonden herstelervaringen en -uitdagingen van de deelnemende vrouwen te vatten en om deze op een creatieve en artistieke manier overtuigend naar buiten te brengen.

Geen woorden nodig

"Dit is mijn alles, mijn wereld."

Fotografe: Harley

Zelfs spiegels kunnen misleidend zijn

"Als kind was ik erg verlegen, had geen echte mening en mijn gevoelens waren verborgen. Doorheen de behandeling leerde ik mezelf beter kennen. Het veranderde mijn leven. Het was een ontdekking die zoveel veranderde, en ik zou het allemaal opnieuw doen. Omdat ik zo gelukkig ben met wie ik nu ben."

Fotografe: Harley

Het begint met dit soort toevluchtsoord. Het is een ritueel in de ochtend. Iedere keer. Met koffie.


Fotografe: Alison

Mijn moeder vertelde me...

"Mijn moeder vertelde me enkel dit: Kies wat je wilt doen, vertel me wat je nodig hebt, en ik zal erin voorzien. Dat steunde me echt om in een vrije omgeving te ontwikkelen."

Fotografe: Billy

Het is zo ingewikkeld...

"Het is zo ingewikkeld dat ik het niet in vijf woorden kan uitleggen. Soms ben ik die weg met hen aan het volgen en dan brengt een andere weg chaos omdat ik niet zeker weet welke weg de juiste is om op te gaan."

Fotografe: Margaret

Wanneer de zon niet schijnt

"Het was niet altijd makkelijk voor mijn familie. De eerste keer dat ik verslaafd raakte aan heroïne, wisten mijn moeder en zus niet wat er aan de hand was. Ze zagen me achteruit gaan maar hadden geen idee waarom. Toen ik het hen vertelde terwijl ik aan de betere hand was, waren ze er altijd voor me. Mijn terugval was moeilijk voor hen. Nu zagen ze en wisten ze wat er aan de hand was, maar ze waren op een bepaalde manier machteloos. Zelfs als ze me niet direct konden helpen, gaven ze me altijd het gevoel dat ik op hen kon rekenen. Uiteindelijk wierp dat zijn vruchten af."

Fotografe: Margaret

Onderzoeksgroep

Herstel & Verslaving

Vakgroep Orthopedagogiek

Website by COMCOMR
edit afsluiten