Onderzoeksgroep Herstel & Verslaving – Vakgroep Orthopedagogiek // Universiteit Gent
  • -
  • nl
  • -
  • en
Call us
Afscheid van een herstelpionier: Freya Vander Laenen (1972-2023)


Met verslagenheid en droefheid, maar met veel warme en inspirerende herinneringen nemen we afscheid van professor Freya Vander Laenen, hoofddocent Criminologie aan de Universiteit Gent. Freya was sociaal werker en criminologe en behaalde een doctoraat in de criminologie. Sinds 2008 was ze aangesteld als lesgever in de opleiding Criminologie en ze doceerde er onder meer de cursussen Forensisch Welzijnswerk en Drugsfenomenen. Haar onderzoek richtte zich vooral op jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties (omwille van een psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of maatschappelijke uitsluiting) die in contact komen met politie of justitie.

Freya Vander Laenen was een belangrijke raadgevende stem in het Belgische en lokale drugbeleid en ze bekommerde zich vooral om de maatschappelijk re-integratie van personen die delicten hebben gepleegd onder andere via Proefzorg en de Gentse Drugbehandelingskamer.

Freya stond mee aan de wieg van de uitbouw van een herstelondersteunende verslavingszorg in Vlaanderen en het betrekken van personen met ervaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zette zich ook in voor een gelijkwaardig zorgaanbod in gevangenissen en rechtvaardige procedures voor wie omwille van een psychische kwetsbaarheid in contact kwam met justitie (gedwongen opname, internering). Freya Vander Laenen werkte gedurende vele jaren nauw samen met collega’s van de vakgroep Orthopedagogiek en de onderzoeksgroep Herstel en Verslaving rond onderzoeksprojecten, doctoraten, boekpublicaties en wetenschappelijke artikels.

We zullen Freya herinneren als een sterke vrouw en zeer gedreven collega, met het hart op de juiste plaats en een grote betrokkenheid voor al wie het moeilijk had. We zullen haar missen, maar nooit vergeten.

Onderzoeksgroep

Herstel & Verslaving

Vakgroep Orthopedagogiek

Website by COMCOMR
edit afsluiten